onsdag 23 juni 2010

2006 Zidarich Malvasia


Benjamin Zidarich tog över sin fars företag 1988 och förändrade verksamheten drastiskt. Han utökade arealen som idag omfattar 8 extremt tätt planterade ha och inriktade sig nästan helt på inhemska druvor som Vitovska, Terreno och Malvasia Istriana. Produktionen är helt ekologisk och icke-interventionistisk. Inga sulfiter, ingen temperaturkontroll, ingen filtrering och bara naturliga jäster. Vinerna lagras genomgående på stora ekfat.

2006 Malvasia är ett mycket speciellt vin. Det går i en guldgul färg och är lite lätt beslöjat av sediment. Vid upphällningen doftar vinet äppelcidervinäger och inte mycket mer. Efter en timme på karaffen börjar vinet öppna sig och då händer det saker. Äppelaromerna finns kvar. En väldigt ren doft med tydliga äpelaromer, gula plommon och läcker kryddighet. Det finns också tydliga mineraltoner och ett stänk målarfärg.

Vid en blindprovning är jag inte säker på att jag hade sagt att vinet var vitt. Det är tanninerna som kan lura en. Munkänslan liknar inte riktig något annat. Jag upplever inte vinet som strävt men när man kört runt det i munnen ett tag så får sig tandköttet en rejäl massage. Smaken följer aromerna väl med god äppel- och plommonfrukt. Lång eftersmak med läcker bitterhet och mineraler. Vinet känns rent och rensar verkligen munnen.

Ikväll drack jag vinet till casunziei alle rape rosse, pasta fylld med ricotta och rödbetor, serverade på traditionellt vis med smält smör och vallmofrön. En bra kombination men vinet var ännu bättre till några skivor coppa, lufttorkad grishals från Bjärhus.

Jag är inte ensam om att gilla 2006 Zidarich Malvasia. Parker gav vinet 92 pinnar och Gambero Rosso delade ut tre glas. Finns att köpa hos Winewise för 225 DKK